Hallongallmygga

Det är en skadeinsekt som förstör hallonskotten och busken torkar bort. Bäst är att klippa ned busken och skadade partier, se bild. Ta med dig dessa bitar hem och lägg dem i soporna för brännbart. Läggs kvistarna på komposten finns de kvar och gör skada.

Det är viktigt att vi alla går igenom våra hallon, så att vi så snart som möjligt minskar beståndet av hallongallmyggan.

Hallongallmyggan (Lasioptera rubi) är allmänt förekommande och angriper både hallon och björnbär. De tvååriga hallonskotten får kulformigt uppsvällda gallbildningar. Dessa galler försämrar vatten- och näringstransporten i skotten, som vissnar och torkar in ovanför gallen. Inuti gallerna lever de små, röda, fotlösa larverna. Äggen läggs under sommaren i små kolonier på knoppar och skott. Larverna kläcks och borrar sig sedan in i skotten som svarar med en rund gallbildning inom 6 veckor. Larverna är 5–6 mm, ljusröda och de utvecklas via puppa till fullbildad inuti gallen. Följande vår lämnar de gallen, troligtvis via en spricka.

Hallonen drabbas även av andra skadedjur, se länk.

https://pub.epsilon.slu.se/17856/1/Svensson_B_201023b.pdf

Bild på kvistar angripna av hallongallmygga.

Kvistar angripna av hallongallmygga.